Fürdőmedence és kerti tó tulajdonosoknak is ajánljuk a locsolómérőt!

 


A gazdálkodók, kertészkedők mellett a kerti tó tulajdonosoknak, vagy az automata öntözőberendezést használóknak is érdemes mérlegelni és számolni - mondja Karcsu Szilvia a vízmű ügyfélszolgálatának vezetője. A locsolómérő igazán azoknak éri meg, a nyári szezonban havonta 20-25 m3-víznél többet használnak úgy, hogy az nem kerül vissza a szennyvízcsatorna hálózatba. Átlagos esetben több mint 100 m3 locsolóvizet elhasználva térül meg a beruházás. Tehát csak azoknak érdemes belevágni, akik az átlagosnál jóval több vizet használnak.

Két jogszabályi változás is történt a locsolómérőket érintően, mindkét tényező növeli a megtérülési időt. Egyrészt a rezsicsökkentés miatt csökkent a víz díja, másrészt a locsolómérő is mellékvízmérőnek számít. Utóbbi azt jelenti, hogy a hitelesítés az ügyfél feladata lesz, igaz, hogy csak a felszereléstől számított nyolc év múlva.

Jelenleg 3195-en választották ezt a megoldást, főleg győri és Győr környéki fogyasztóink mérik külön a locsolóvizet. Győr-Ménfőcsanak, Győrújbarát és Nyúl magasabban fekvő részein különösen sokan választják ezt a megoldást, hiszen itt nagyon drága lenne kutat fúratni.

A talajvízből, vagyis a legfelső vízadó rétegből táplálkozó saját kút fúrásához a helyi önkormányzat építési hatóságának engedélye szükséges. A kerti kútból kitermelt évi 500 m3-nél nagyobb vízhasználat esetén a vízügyi hatósághoz kell  fordulni, ők állapítják meg a vízkészlet-használati járulékot. Fontos tudni, hogy a saját kútból kitermelt vizet semmiképpen sem szabad a szennyvízcsatorna rendszerbe juttatni.

Akinek saját kútja van, nem nélkülözhet bizonyos műszaki jártasságot sem a kút működtetéséhez. Adott esetben ki kell tisztítani egy lábszelepet, vagy tudni kell mi van akkor, ha lelevegősödik a szivattyú. Aki a locsolómérőt választja, nem kell további tízezreket szivattyúra, szívócsövekre és kerti elektromos csatlakozásokra költeni.

Nagyobb kerti tó esetében is optimális választás a locsolómérő. Ha kútvízzel töltjük fel kerti tavunkat, a kútvíz vas és mangántartalma a levegővel érintkezve lassan oxidálódik,  barnás, opálos színt ad a kerti tó vízének, ami nem szép látvány.

A nagyobb területekre telepített  automata öntözőrendszerek fúvókáinak finom alkatrészeinek a kútvízből kiváló vas és mangán szintén nem tesz jót. A barnás lerakódások hamar megjelennek az alkatrészeken, eltömik azokat.

A győri vezetékes víz kitűnő minőségű, a vízben lévő vasat és mangánt természetes eljárással távolítjuk el. A csapvíz sem klórt, sem más fertőtlenítőszert nem tartalmaz.

Maga a locsolómérő a vízmű ügyfélszolgálatán beszerezhető, ennek ára kiszállással, plombálással és felszereléssel együtt 20 800 Ft.

A locsolómérő helyének kialakítását célszerű vízvezeték szerelővel elvégeztetni. Egy átlagos helykialakítás anyagárral együtt  25-30 ezer forintból megoldható, persze helyszíne válogatja. Érdemes több mesterembertől is ajánlatot kérni. A kialakítás vázlata megtalálható a http://www.pannon-viz.hu weblapon.

 

A locsolómérő kialakítási vázlata:

Pályázat