Felújítás a Marcalvárosi Víztoronyban

 

 

 

 

 

 

 

Felújítás a Marcalvárosi víztoronyban

A ma is modernnek számító, impozáns víztorony magabiztosan uralja Győr déli területeinek látképét. Hatezer köbméteres kapacitásával egyike a legnagyobb magyarországi víztornyoknak. Formájával, szerkezeti megoldásaival máig egyedülálló az országban.

A víztorony speiális kialakítását az indokolja, hogy a felső 2000 m3-es tartály a környező magas épületeket látja el vízzel, míg az alsó 4000 m3-es tároló a környező házak fogyasztási ingadozását csillapítja. Idén az alsó tartály szerepét a nemrég felújított Erzsébet ligeti víztorony veszi át, a tartályban hónapok óta szakemberek dolgoznak.

A hatalmas, négyezer köbméteres tartályba egy jól zárható dupla műanyag ajtón keresztül juthattunk be. A torony törzshöz erősített függő járdán keresztül járható körbe a belső tér, alattunk tízméteres mélység. A legkisebb zaj is hatalmas visszhangot ad, ráadásul a tartály belsejében közel negyvenfokos a hőség.

Sámoly István, a felújítást végző Torony Bt. vezetője mutatja be az építkezést.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk hogy az 1982-es átadás utáni első felújítást, 1999-ben szintén mi végezhettük. Az akkor készült belső bevonatok túlnyomó része máig megállta a helyét. Egyedül az építési technológia során kialakított, majd később befedett injektáló csonkoknál és a fal áttöréseknél látható némi károsodás.. A fellazult részeket eltávolítjuk, a felületet gondosan kitöltjük, és stabilizáljuk.  

Ezután a hatalmas tartály teljes belső felületét homokfúvással megtisztítjuk, ezután speciális többrétegű bevonat kerül rá. Sokan nem is gondolnák, hogy milyen szigorúak az előírások vonatkoznak az ivóvízzel érintkező, felületkezelő anyagokra. A belső bevonat mellett megújulnak az 500 mm átmérőjű hatalmas töltő és ürítő vezetékek is.  A rekonstrukcióval várhatóan augusztus végére készülnek el a szakemberek.  

 Fotó: Béres Márton

Pályázat