Győr - búvárok a Kossuth utca alatt

 

 

 

   

Ezen a szakaszon a búvárok hetek óta tisztítják a szennyvízcsatornát, óránként fordulnak a hatalmas szippantókocsik, május közepétől pedig a „betonlövők” is munkához láttak. Tavaly az Erkel Ferenc utcai csomóponttól a Jakobinus utcáig 270 méteres szakaszon újult meg a csatorna, most további 200 métert haladunk, egészen a Városház közig – kalauzol minket a helyszínen Zalka Csaba, a PANNON-VÍZ Zrt. Győri Szennyvízágazatának vezetője.

A felszín alatti 180 cm magas, 120 cm széle úgynevezett tojás szelvényű csatorna húzódik (leginkább egy hatalmas tojáshoz hasonlítható a csatorna keresztmetszee ) A mélyben hetek óta napi tizenkét órán át folyik a munka. Első fázisban a szakembereknek el kellett terelniük az itt folyó szennyvizet – csak így lehet eredményesen dolgozni. A Kossuth utcai csatorna szennyvize jelenleg a felszínen kígyózó ideiglenes csővezetéken jut el a Bercsényi ligetbe egy diesel motoros ideiglenes szennyvízátemelő segítségével.

Mára a búvárok eltávolították az évtizedek alatt a csatorna falára rögzült lerakódásokat és fellazult részeket. A csatorna falának repedéseit kijavítják, majd az alagút felső boltozatát betonacél hálóval, speciális betonozási technológiával erősítik meg – ehhez kellenek a betonlövők. Végül a teljes felületre  többrétegű speciális korrózióálló bevonat kerül majd. A csatorna felújítási munkával előreláthatólag július közepére végzünk. 

Odalent a mélyben igen szigorú munkavédelmi szabályok betartásával folyt a munka. A csatornát speciális nagyteljesítményű ventillátorokkal folyamatosan szellőztetik. Csak időtálló korszerű jó minőségű anyagokat használtunk, hiszen szeretnénk, hogy ez a vezeték is megérne hasonlóan 80-100 éves élettartamot.

 

 

 

 

2015. május 

 

Korábban írtuk (2014 október) 

Köszönjük türelmüket, véget ért a Kossuth utcai csatorna rekonstrukció idei évre tervezett első üteme!

Győr-Újvárosban, a Kossuth utcában, az Erkel Ferenc utcai csomóponttól a Jakobinus közig 270 fm-es szakaszon újult meg a földalatti vezeték. Nagyméretű, járható alagút húzódik az úttest alatt, 120 cm széles, 180 cm magas, úgynevezett tojás szelvényű csatornáról van szó, melyet még az 1900-as évek elején építettek. – kalauzol minket a helyszínen Zalka Csaba, a PANNON-VÍZ Zrt. Győri Szennyvízágazatának vezetője.

Miért éppen tojásszelvény? A vezeték keresztmetszete valójában egy tojásra hasonlít a legjobban. Az alsó szűkebb részben folyik az úgynevezett szárazidei szennyvíz, ami könnyen magával ragadja a darabos szennyeződéseket. Ha pedig nagyobb mennyiségű víz kerül a vezetékbe, a kibővült felső részen talál utat magának. Helyenként egész jó állapotú volt a csatorna, egyedül az Erkel Ferenc utcai csomópont közelében volt beszakadva a teteje.

A Kossuth utcai munka egy hetekig tartó, alapos csatornatisztítással kezdődött. A csatorna lefalazása után  a szennyvizet ideiglenesen más útvonalon, a Bálint Mihály utcán keresztül, föld feletti csövön ideiglenes szennyvízátemelő segítségével vezettük tovább.

Odalent pedig kialakítottunk egy gyakorlatilag tisztára mosott munkaterületet. A csatorna alagút felső boltozatát betonacél hálóval, betonlövéses technológiával erősítettük meg, az alsó részére pedig többrétegű korrózióálló bevonat került.

Odalent a mélyben igen szigorú munkavédelmi szabályok betartásával folyt a munka. A csatornát speciális nagyteljesítményű ventillátorokkal folyamatosan szellőztettük. Csak időtálló korszerű jó minőségű anyagokat használtunk, hiszen szeretnénk, hogy ez a vezeték is megérne hasonlóan 80-100 éves élettartamot.

A csatornával párhuzamosan megújult a vízvezeték is: 150 mm-es új műanyag KPE csövek kerülnek a föld alá. Természetesen a víz és csatornabekötéseket, tetővíz lefolyókat is kicseréltük.

     

Pályázat