Víz-világnapi programok Győrben 2017

Házhoz viszik a vizes programokat

Minden eddiginél több iskolás láthatja a győri víz világnap programjait a jövő héten. Az egyeztetések után már látszik, hogy akár ezernél is több kisiskolásnak tudunk érdekes napot és talán felejthetetlen élményt szerezni – fogalmazott Szabó Gábor, az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) PR ügyintézője és Tóth László, a Pannon-Víz Zrt. diszpécserszolgálatának vezetője.  A bemutatók napján reggel az iskola rádióban is elhangzik az aznapi program.

Március 20-án hétfőn az Arany János iskolába vonul fel először a vizes csapat. A bemutatók az aulában, és a színpad környékén lesznek, az előadásokat a hetedik évfolyamosok hallgathatják.

Március 21-én kedden a Gárdonyi Géza általános Iskola következik. Ha jó idő lesz, a belső udvaron tartjuk a gyakorlati bemutatókat, néhány felsős osztály pedig az előadásokat is láthatja.

Március 22-én szerdán az Apor Iskolában láthatják a vizeseket. A gyakorlati bemutatók a kollégiumi aulában és mellette az udvaron lesznek, az előadásokon néhány felsős osztály vesz majd részt.

Március 23-án a csütörtökön, 8 órától 11 óráig a Kálóczy téri gátőrházba várják az érdeklődőket. Bejelentkezni és időpontot foglalni a www.eduvizig.hu vagy a www.pannon-viz.hu weblapon és a 96/500-036-os telefonszámon lehet, itt további részletek olvashatók a programokról és a víz-világnapi pályázatokról. Lapzártáig a Gyakorkló Iskolából jelentkeztek be csoportok.  

Március 24-én pénteken a ménfőcsanaki Petőfi Iskolában zárul a vizes hét. A gyakorlati bemutatókra az aulában és a főbejárat előtti udvaron kerül sor. Az alőadásokon két hetedik és egy ötödi osztályos csoport vesz rész.  

 

A Vízügyi igazgatóság iskolai bemutatója interaktív beszélgetéssel indul a víz élettani jelentőségéről, s az iskolásoknak bemutatják a hidroszférát. Részletesen kitérnek a víz körforgására, a hidrológia jelentőségére: vízrajz, vízállás- és vízhozammérés, csapadékészlelés, párolgásmérés, előrejelzés lesznek a fő témák.

A Pannon-Víz programján a gyerekek a vízi-közmű terepasztalon megismerhetik, hogyan jut el az víz a kutakból a víztornyokon át a vízcsapokba. Megtudhatják, miért fontos, hogy naponta 6-8 pohár vizet megigyanak. Megismerhetik a győri vízellátás történetét, a vízhordóktól egészen a Szabadhegyi víztoronyig.

A Hild József Építőipari Szakközépiskola bemutatja a hagyományos építési technikákat, a vízjárta területek építészetét, a víz hatását az épületanyagokra, épületszerkezetekre. Az előadás interaktív bemutatóval, a tanulók bevonásával történik, demonstrációs eszközökkel.

 

  

Győr-Révfaluban, a Szövetség u. és a Rónay Jácint u. találkozásánál lévő árvízi emlékmű koszorúzására március 23-án, csütörtökön 9 órakor kerül sor.

A hagyományos gátőrfutás március 24-én, pénteken 15:30–kor kezdődik, 2 és 10 kilométeres távon mérhetik össze erejüket a résztvevők. Itt is előzetes regisztráció szükséges, a www.eduvizig.hu weblapon találnak további tudnivalókat.