Tények és tévhitek az ivóvíz arzéntartalmáról

 

Tények és tévhitek az ivóvíz arzéntartalmáról címmel rendezett kerekasztal beszélgetést november végén a Magyar Viziközmű Szövetség. Györfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a rendezvény házigazdája így fogalmazott: „sokat hallhatunk manapság az ivóvíz arzén tartalmáról, néhány híradás igyekszik elferdíteni a tényeket, ezért szeretnénk hitelesen tájékoztatni a lakosságot”.

Magyarországon ismert, de nem eléggé hangsúlyozott tény, hogy az ország ivóvízbázisainak egy része természetes eredetű arzént tartalmaz. Ez hozzá tartozik a Kárpát Medence geológiai adottságaihoz, Szent István kora óta ugyanezt a minőségű vizet isszuk. Az arzén kis mennyiségben gyógyszer, nagy dózisban pedig erős méreg; Arisztotelész és Hippokratész is foglalkozott az arzén hatásaival. Hazánkban az ivóvíz arzéntartalmának határértéke 50 mikrogramm/liter volt. Az uniós jogharmonizáció keretében ezt az értéket nemrég drasztikusan szigorítanunk kellett. Ennek oka, hogy egy uniós átlagpolgár a magyarhoz képest jóval nagyobb mértékben fogyaszt tengeri eredetű élelmiszereket. A tenger gyümölcseinek arzéntartalma viszont nagyon magas, 2000 -20000 mikrogramm/liter értékű. Az élelmiszerekkel bevitt arzén mennyisége uniós átlagban tehát magas, az ivóvízzel bevitt arzén mennyiségét emiatt drasztikusan alacsony értéken kell tartani. A magyar táplálkozási szokásokra hivatkozó érvelésünk alapján minden reményünk megvolt arra, hogy kedvezményt kapjunk a határértékből. Nemrég azonban megszületett a végleges uniós döntés a drasztikus szigorításról. Az ivóvíz arzéntartalmának elfogadott határéke 10 mikrogramm/liter. Magyarra lefordítva ez annyit jelent, hogy rövidesen eljön az a pillanat, amikor egyik napról a másikra 365 településen 211 ezer fő ivóvize nem megfelelő minőségű. A nagyobb vízszolgáltatók, a Nyírségvíz és a Borsodvíz fel tudtak készülni, a vízminőség javító program keretein belül rég elkészültek és mára üzemelnek a tisztítóberendezések. A Pannon-Víz területén szolgáltatott ivóvíz minősége is mindenhol megfelel az új szigorú határértékeknek.

 

Sajnos más a helyzet a kisebb vízszolgáltatóknál, ahol önkormányzati forrásból, önerő és szakértelem hiányában remény sem volt arra, hogy megoldják a problémát. Nekik mostantól az Országos Vízügyi Főigazgatóság segít, 20 milliárd Ft áll rendelkezésre a pályázati önerő biztosításához. Ha szükséges, a projektek lebonyolításában is segít az OVF. A Belügyminisztérium illetékese, Számadó Róza főosztályvezető pedig ígéretet tett arra, mindent megtesznek azért, hogy minél hamarabb elkészüljenek a víztisztító berendezések. Ezen felül a Honvédelmi Minisztérium megbízást kapott arra, hogy 200 db konténeres arzénmentesítő berendezést telepítsen, jövő év közepétől, 5,6 milliárd Ft költséggel - tudhattuk meg Molnár Attilától, a Honvédelmi Minisztérium hadiipari cégének, a HM EI Zrt.-jének vezérigazgatójától. Ekkora, összehangolt feladatra ugyanis az országban egyedül a honvédség képes. Addig azonban az érintett – főleg Dél Alföldi - kistelepüléseken idén december 26-odikától tartálykocsiból juthatnak ivóvízhez az ott lakók.

 

A MAVÍZ sajtótájékoztatójának teljes anyaga itt olvasható: "http://www.observer.hu/news/index.php?id=8762

 

Az arzén határérték szigorítás miatt naponta több száz hektoliter vizet zötyögtet a honvédség újév óta a magyar vidék útjain. A Pannon-Víz Zrt. területén szolgáltatott ivóvíz mindenhol megfelel az új, szigorított arzén határértéknek. Foto: Origo http://www.origo.hu/itthon/20130104-az-arzent-is-meg-lehet-szokni-riport-a-vizosztasrol.html

 

 

 

 

A Vöröskereszt most induló ARZÉN STOP programja Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Pest, Szabolcs-Szatmár–Bereg megyékben zajlik.A programról bővebben itt olvashatnak: http://www.hazipatika.com/eletmod/veszelyben/cikkek/biztos_benne_hogy_ivovize_nem_arzenes/20121009154811