Nagy víztisztítóteszt

 

Bár a vezetékes víz az egész országban iható, a fertőtlenítésére használt klór mellékíze és a vízminőség-romlástól való félelmek miatt nemcsak az ásványvíz-fogyasztás nőtt jelentősen, de egyre többen vásárolnak otthonukba víztisztítót. Mennyit javítanak a víz minőségén e berendezések? Milyen veszélyei lehetnek az ezekkel kezelt víz fogyasztásának? A hvg.hu felkérésére az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) nyolc különböző típusú víztisztító- berendezéssel kezelt vizet vizsgált és hasonlított össze az ugyanabban a háztartásban folyó csapvízzel. Tapasztalatok, tanulságok és forgalmazói reakciók.

 

A tisztított  vizet használom főzéshez, a kávém és a teám készítéséhez, valamint a gyerekek is ezt viszik iskolába. Sőt még a kutyáinknak is ezt adom, akik láthatóan többet isznak ebből, mint a csapvízből – hangsúlyozta az eSpring (Amway) víztisztító berendezést maga is forgalmazó tulajdonos.

Egy másik családban a nagyszülők, az újszülött unoka egészségét óvva, vásároltak Lux márkájú berendezést, gondolván az kiszűri a csapvízből a klórt, a különféle hormonokat és nem utolsósorban a káros vegyületeket is. 

Olyan is akadt, aki orvosilag előírt diétája miatt vett meg egy harmadik típusú, Nikken PiMag víztisztító berendezést, arra számítva, ebből gond  nélkül ihat bármennyit. A víztisztító berendezések használatától a vásárlók  általában lágyabb, klórmentes, vasban és szerves anyagokban szegény ivóvizet remélnek.

A cikk a linkre kattintva tovább olvasható: