Macher Zoltánra emlékezünk

 

Mintegy kétszázan gyűltek össze kedden délelőtt a Nyúli Üzemmérnökség udvarán, köztük a térség településeinek vezetői, egykori és jelenlegi kollégák barátok, rokonok.

Elsőként Spissich Ákos, a Pannon-Víz Zrt. Üzemmérnökség vezetője köszöntötte a megjelenteket. Ákos több mint húsz évig dolgozott Macher Zoltánnal, az utolsó évtizedben közvetlen helyetteseként. Tapasztalatát, szakmai sikereinek jórészét neki is köszönheti. 

„Zoltán ott volt minden csőfektetésnél, nyomáspróbánál, szinte valamennyi vízműves építkezésnél a térségben. Ha valakire, rá biztosan mondhatjuk, hogy kisujjában volt a szakma. Mégsem ez az első, ami eszünkbe jut róla. Inkább az, hogy mindig a társaság lelke volt. Vidámsága, közvetlensége miatt egyszerűen jó volt ott lenni, ahol Ő volt.”

Kara Ákos, a körzet országgyűlési képviselője így fogalmazott. „Macher Zolitól pont egy korosztály választott el. Elsőként szüleimtől hallottam róla. Ők úgy mutatták be, hogy: Zoli bácsi egy rendes ember. Akkoriban még a rendes emberek számon tartották egymást. Kiváló üzemmérnökség-vezető volt, hatalmas szakmai alázattal, példamutató szorgalommal. Minden közös munka öröm volt vele.”

Rácz Attila, a Pannon-Víz Zrt. elnök-vezérigazgatója bő egy éve került a céghez, így már nem ismerhette személyesen Macher Zoltánt. „Nagyon kíváncsi voltam, ki lehet az az ember, ki az a vezető, akit ennyi szeretet vett körül. Mindenkitől csupa jót hallottam róla. Akkor kezdte a szakmát, amikor én születtem. Ez azt jelenti, hogy az általa létrehozott mű is ötven év körüli vezetékekből áll. Kara Ákos országgyűlési képviselő úrral azon dolgozunk, hogy a Macher Zoltán közreműködésével megteremtett vízellátó rendszer minél tovább tudjon működni a jövőben is. Ehhez pedig jelentős pályázati források bevonására lesz szükség.

Macher Zoltán emléke előtt tisztelegve pedig létrehozzuk a Macher Zoltán Alapítványt, mellyel évente egy-egy jó képességű a víziközmű szolgáltatás szakterületen kutatást végző egyetemista diák tanulmányait fogjuk támogatni.”

Ezt követően a két vezető együtt leleplezte az emléktáblát, amelyen Macher Zoltán arcképe mellett az alábbi, tőle származó humoros idézet olvasható: „Nem érek rá, csőtörésem lesz.”