Környezetbarát tippek a nagytakarításhoz

 

Ne felejtsük el, hogy takarítani nemcsak környezetkárosító vegyszerekkel, hanem természetes, környezetbarát háztartási szerekkel is lehet. Az egyik ilyen az ecet, amely nemrég diadalmaskodott a sokat reklámozott "csoda-vízlágyítószer" felett.

Az ecet természetes vízkőoldó, forró vízzel kombinálva tovább növelhető a hatása. Megvédi a mosógép fűtőszálait a vízkőlerakódásoktól, ha az öblítőtartályba időnként egy kis ecetet töltünk. Ellentétben a szintetikus anyagokkal a szennyvízbe jutva lebomlik. És nem utolsó sorban olcsóbb, mint más bolti csodaszerek.

Nemrég a Gazdasági Versenyhivatal 15 millió forintos birság megfizetésére kötelezte az egyik vezető vízkőmentesítő szer forgalmazóját azért, mert a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot tanúsított. A hirdetésekben ugyanis valótlan állítások hangzottak el ugyanis az ecet mosógépben való használatát illetően. Ezáltal saját termékének adott célra való alkalmasságát, annak előnyeit a fogyasztók megtévesztésére alkalmas módon jelenítette meg.

A vízforralót és a kávéfőzőt is vízkő-mentesíthetjük vele. Csempét, mosdókagylót zuhanyrózsát, csaptelepeket is tisztíthatunk ecettel.

A konyhában a zsír, az olaj, az ételmaradékok, vagy éppen a kávézacc, a fürdőszobában a szappandarabkák, a tusfürdő, vízkő és sampon okozta lerakódások felelősek a lefolyó eldugulásáért. Az ecetes-szódabikarbónás keverék talán a leghatékonyabb a dugulás elhárítására, ráadásul még a lefolyóból áradó kellemetlen szagok is megszüntethetők vele – arról nem is beszélve, hogy a pénztárcánk mellett e szerek használatával a csővezetéket és a környezetet is megkíméljük. A mosdókagylók és a kádak dugulásának megelőzése, vagy megszüntetése érekében öntsünk a lefolyóba egy fél pohár szódabikarbónát és egy pohár ecetet. Amikor a habzás alábbhagy, alaposan öblítsük át forró vízzel a lefolyót. Ezután vájunk öt percet, majd öblítsük le az egészet bőségesen hideg vízzel.

Az ablaktisztításhoz egy csésze vizet és ecetet keverjünk össze egy szórófejes palackban és azt spricceljük az ablakra.

Egy extra téli tipp: a jégben és latyakban összeszedett sófoltok bizony nyomot hagynak a cipőn és egyszerű vízzel nem jönnek le. Ráadásul a kősó károsítja a lábbelit, ezért még a friss sófoltokat érdemes ecetbe mártott ronggyal eltávolítani.