Házi vízellátó rendszere van? Semmiképp se kösse össze a közüzemi víhálózattal!

Szabálytalan közműhasználatért mindenképpen, de akár közveszély okozásért is felelnie kell annak a rábaközi háztulajdonosnak, akiről a napokban egy rutin ellenőrzés során derült ki, hogy saját vízellátó rendszerét összekötötte a közüzemi vízhálózattal.

Sokan nem is gondolják, hogy veszélyes dolog ez. Soha, senkinek nem ajánljuk, hogy saját kútvizéből bevizsgáltatás nélkül igyon. Nagyon rossz választás, ha a saját egészségét kockára teszi valaki. Ha pedig másokkal, akár szomszédjaival is megteszi ugyanezt, az már bűncselekmény.

A saját vízellátó rendszert tápláló, kereskedelemben kapható hidroforos házi vízellátó egységek a közüzemű vezetékhálózatnál magasabb nyomással működnek. Ha belső házi vízhálózatot és az utcai vízvezetéket házon belül összekötik, akkor elegendő, ha odabent valaki össze vissza tekergeti a csapokat, máris kijuthat a saját kútvíz az utcai hálózatba. 

A házakban és a kertekben található fúrt vagy ásott leggyakrabban a felső vízadó rétegből jutnak vízhez, ennek vize pedig évtizedek óta nem biztonságos. Sokan nem is gondolják, milyen biztonsági intézkedések szükségese ahhoz, hogy egy kút vízét megvédjük a külső szennyeződésektől. Gyakran már a gyors kémiai teszteken megbukik az ilyen vízminta, leggyakrabban a költséges biológiai vizsgálatokat nem is érdemes elvégezni.

A víz vizsgálata akár a Pannon-Víz laboratóriumban is elvégeztethető, a szükséges kémiai és biológiai vizsgálatok ára 35-40 ezer Ft nagyságrendű és nem árt félévente ismételni.

A Rábaköz térségében jó néhány artézi kúttal találkozhatunk. Ezek gyakran több száz méter mélységűek, vizük biztonságban van a felszíni szennyeződésektől, de a vízvizsgálat itt is ajánlott.

Ha a fúrt vagy ásott kút vízét háztartási célra használja valaki, akkor az így képződött szennyvíz mennyisége után szennyvízdíjat kell hogy fizessen. A mérésről meg kell állapodni a szolgáltatóval. Ez leggyakrabban a kút nyomócsövére, vagy az ingatlanba bemenő vízvezetékre szerelt és leplombált vízmérővel oldható meg. Jelenleg is több olyan ügyfelünk van, akik saját kútjukból kiszivattyúzott vizet használnak, majd az így képződő szennyvizet a közcsatornába engedik.

Hazánkban jelenleg 100-120 liter vizet használ egy fő egy nap alatt. Vagyis átlagos életvitel mellett egy kertes házban élő család havi fogyasztása 6-8 m3-re tehető. Ahol ennél jóval kevesebb ivóvíz fogy a közüzemi hálózatról, viszont a szennyvízkibocsátás átlagos, ott a szolgáltató a várhatóan érdeklődni fog a szennyvízdíjról.