GYŐR- Kandó Kálmán út - köszönjük türelmüket

 

Köszönjük türelmüket, befejeztük a Kandó Kálmán úti vízvezeték felújítást !

A szakembereink a városi vízvezeték hálózat egyik  fő ellátó vezetékének, a Keleti Főnyomócsőnek a Budapest –Győr vasúti fővonal alatti átvezetését újították fel.

A város és a térség vízellátásának egyik fő ütőerét jelenti ez a nyomóvezeték. Ezen a 600 mm átmérőjű főnyomócsövön érkezik Szőgye vízműtelepről az ivóvíz a megyeszékhelyre, az Erzsébet ligeti víztoronyba. Maga a vezeték jó állapotú nyomócsövekből áll. A kényesebb szakaszokon - itt a vasút alatti átvezetésnél is- megnövelt biztonságra törekedtek a mérnökök. - Hasonló kényes szakasznak számít a Mosoni-Duna és a főútvonalak alatti átvezetés is.- Ezeken a helyeken hegesztett dupla acél vezeték húzódik, a védőcső a mechanikai behatásoktól védi a nyomóvezetéket. Az acél vezetékek hosszú idő után sajnos a korrózióra érzékenyek. A hasonló kritikus szakaszok többségét már felújítottuk, vagy korszerű öntöttvas csövekre cseréltük. Most a Kandó Kálmán utcai vasút alatti átvezetés került sorra a vasúti pálya alatti meghibásodás miatt.

A felújítás során a vezeték kiásása nélkül, csőbéleléses technológiával dolgoztak a csőbélelő szakemberek. Előnyösebb és gyorsabb az eddigi befűzéses technikáknál, nem kell nagyméretű munkagödröket ásni, gyakorlatilag két akna közt lehet dolgozni. A felújítás alapos mechanikai tisztítással kezdődött. Ezután egy műgyantával átitatott tömlőt húztak a meglévő elöregedett csőbe, majd a frissen befűzött bélést gőz és levegő keverékével szilárdították meg. A nagynyomású forró gőzt egy speciális kazánnal állították elő. A melegen befűzött műgyantás tömlő a lehűlés és megszilárdulás során belülről ráfeszült a régi vezetékre. Az eljárás vízzáróságon kívül statikai megerősítést is ad a vezetéknek. A felújítás után újabb ötven év problémamentes üzemre számíthatunk.

A munka befejezéseként mindkét oldalt – a Kandó Kálmán és a Pusztaszeri úton - kicseréltük az elzáró szerelvényeket, úgynevezett csapózárakat és a dilatációt biztosító hosszmozógat is. Ebben a méretben egy korszerű kivitelű gömbgrafitos öntöttvas elzáró közel 400 kg súlyú. Az új vezetéket hétfőn éjszaka helyeztük üzembe, így Adyváros és Gyárváros fogyasztói ismét a megszokott irányból juthatnak vízhez. 

 

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megváltozott víznyomással és átmeneti ivóvíz elszíneződéssel találkozhatnak a jövő héten Győr keleti kerületeiben, leginkább Győr-Gyárváros, Kiskut és Likócs térségében. A szolgáltató kéri, hogy a nagymosás megkezdése előtt szemrevételezéssel szíveskedjenek ellenőrizni a vízminőséget.

A változás oka a Kandó Kálmán út térségében végzett főnyomóvezeték felújítás, melynek során a szakemberek kibélelik az itt húzódó 105 méteres vezeték szakaszt. A munkálatok idején megváltozik az ivóvíz áramlási iránya. Vízelszíneződésre augusztus 14  és 18  közt lehet számítani.

Az elszíneződött ivóvíz vas és mangán vegyületeket tartalmaz, melyek nem károsak az egészségre, de az ivóvíz háztartási célú felhasználását megnehezítik.

Az okozott kellemetlenségért türelmüket és megértésüket kéri a Pannon-víz Zrt.