Félmilliárdból épült szennyvízhálózat Győrsövényházon

Elkészült Győrsövényház elmúlt évtizedeinek legnagyobb beruházása, ünnepélyesen átadták a község szennyvízcsatorna-hálózatát és szennyvíztisztítóját.

 kisalfold.hu

Utóbbi a Rábca mellé épült és napi 90 köbméter szennyvíz kezelésére képes. A fejlesztés áfával együtt mintegy 460 millió forintba került. Ehhez a helyi önkormányzat 313,8 millió forint európai uniós támogatást nyert  el a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program ,,kistelepülések  szennyvízkezelése" című pályázatán. A munkálatok során 12 kilométer vezetéket fektettek le, amiből öt kilométer a gerincvezeték. A   rendszerre - amelynek működését négy átemelő is segíti - 335 ingatlant csatlakoztatnak rá. A lakosok a rákötést várhatóan szeptember második felétől végezhetik el. A hálózat és a tisztítómű a következő fél évben próbaüzemben működik.  Gyopáros Alpár, a térség
országgyűlési képviselője (Fidesz) kijelentette, a a beruházás azt mutatja, hogy a helybeliek nemcsak gondolkodnak, hanem gondoskodnak is a jövőről. A politikus utalt a többi folyamatban lévő győrsövényházi fejlesztésre, így az épülő közösségi szolgáltató térre, valamint a jövőre megvalósuló faluközpont-megújításra.

 Hokstok Imre polgármester arról beszélt, hogy nagyon büszke a falura. "Ez a beruházás nem jöhetett volna létre, ha nem kapunk ekkora támogatást a lakosoktól" - jegyezte meg. A polgármester biztatta a lakosokat, hogy mielőbb kössenek majd rá a rendszerre, mert a támogatási feltételek között 80 százalékos csatlakozási arány teljesítése szerepel.

Vida Zotmund, a kivitelezést közbeszerzési eljáráson elnyert zalakarosi Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt. műszaki igazgatója az ünnepségen kifejtette: szeptember 15-ig a műszaki dokumentációk ellenőrzése és üzempróbák következnek, majd sor kerül a műszaki átadás-átvételi eljárásra. A szakember megköszönte a lakosságnak az elmúlt hónapokban tanúsított együttműködést és türelmet.