Győr Sáráson elkészült a csatornázás első üteme

 

A sárási csatornázás első üteme, ami a városrész hetven házát érinti, nemrégiben elkészült. Az ingatlantulajdonosok megkapták a levelet arról, mennyit kell fizetniük közműfejlesztési hozzájárulásként. Ez háborította fel őket. Számítottak rá, hogy pénzükbe kerül az áhított változás, de arra is, hogy a költségek szétosztásakor figyelembe veszik, hogy a korábban kertes övezetbe az utóbbi években egyre többen költöztek. Az emiatt keletkező szennyvíz pedig egyre nagyobb terhelést jelentett a területen.

– Örülünk, hogy elkészült a csatornázás, de a 400 ezer forinthoz közeli összeget irreálisnak tartom. A fele lenne elfogadható. Baj, hogy a várható kiadásról nem tájékoztattak előre, s most se ártana, ha a válaszlevél részleteit, az ahhoz csatolt megállapodás feltételeit elmagyaráznák. Tárgyalni szeretnénk a fizetés határidejéről is, mert számunkra az derült ki, hogy év végéig az összeget elő kell teremteni. Sokan, ha akarnák, se tudnák miből. Legalább kamatmentes kölcsönt kaphatnánk – sorolta Barta István sárási lakos, s hozzátette: az ingatlanárak estek. „A környéken többnyire négymillióba kerül egy kis ház kerttel, ennek most a tíz százalékát elkérik csatorna-hozzájárulásként? Ennyivel nem nő az ingatlan értéke azzal, hogy a szennyvízelvezetés megoldott."

Szabó Gábor, a polgármesteri hivatal városépítési osztályának csoportvezetője elmondta, levelükben szerepel: kettő-négy év alatt részletekben is törleszthetik a hozzájárulást, a jegybanki alapkamattal megegyező kamatozással. Szerinte a közművesítés költségének áthárítását önkormányzati rendelet szabályozza, azonban nem a teljes beruházási költséget hárítják át, hanem 41 millió helyett csak 26 millió forintot. Megjegyezte: van, aki már be is fizette a rá eső részt és hamarosan használhatja a szennyvízhálózatot.

Tovább olvasom:

Rimányi Zita cikke –Kisalföld 2011. nov. 10.

 

 

 

 

Elkezdődött Sáráson a csatornázás

Őszre elkészül a csatornázás első üteme Sáráson. Az utóbbi években egyre többen költöztek ebbe a városrészbe és várják a szennyvízelvezetés megoldását, amire az önkormányzat idén 41 millió forintot költ. 

Rimányi Zita cikke –Kisalföld  2011.07.28. 08:47

Sárási olvasóink szerkesztőségünkbe telefonálva kérték, írjunk városrészük csatornázásáról, mert láthatóan már folynak a munkák. Szeretnének tájékoztatást kapni arról, mi a teendőjük, mikor használhatják a kiépülő rendszert, mikortól kell azért fizetniük.
Szabó Gábor, a polgármesteri hivatal városépítési osztályának csoportvezetője elmondta: valóban kiásott árkokat láthatnak a lakosok a sárási utcákban, ugyanis tavasszal elkezdődött a kivitelezés első üteme és augusztus végéig befejeződik. Utána a rendszert működtetésre átadják a Pannon-Víznek, ősztől, a próbaüzem után használhatják is azt a lakosok.



A csatornázás első üteme Sáráson 70 ingatlant érint, a városrész területének 20 százalékát. Itt kiépítik az úgynevezett gerincvezetéket összesen 700 méter hosszan és minden ingatlanhoz biztosítják a bekötővezetéket. A kivitelező egyeztetett a tulajdonosokkal arról, hova helyezzék területükön a csöveket, hogy majd könnyen rácsatlakozhassanak. Ahol nem találták meg a tulajdonost, ott a telekhatárig fektetik le a csöveket. Az önkormányzat a beruházásra saját forrásból bruttó 41 millió forintot költ.


Szabó Gábor egyelőre még a sárásiak türelmét kéri, hamarosan értesítik az érintetteket a közműfejlesztés részleteiről, írásos tájékoztatást küldenek nekik várhatóan szeptemberben a tudnivalókról, a rákötési díjról, arról, mikortól és hogyan csatlakozhatnak a rendszerhez. Ősztől várhatóan már csatornadíjat kell fizetniük, viszont nem kell költeniük a szippantásra, az emésztőgödör tartalmának elszállítására. A csoportvezető arról is beszélt, hogy műszakilag indokolt a csatornázást a városrész északi részén kezdeni. Ugyanis részben gravitációs, részben „nyomott" rendszerű lesz a hálózat és az első ütem részeként megépül az az átemelő is, ami majd az egész terület szennyvizét továbbítja a városi csatornarendszerbe.

Kertesből lakóövezet. Az elmúlt években már írtunk arról, hogy nemcsak kényelmesebb és korszerűbb lesz a szennyvízkezelés a csatornázással Sáráson, hanem nagyobb biztonságot is jelent a környezet megóvása szempontjából, ugyanis a terület a révfalui ivóvízbázison fekszik. A korábban kertes övezetnek számító peremkerület ingatlanaiba – több mint 300 telek van itt – az elmúlt 5–6 évben többen kiköltöztek, mintegy 150-et lakásként használnak, így nagy mennyiségű szennyvizet kell fogadniuk a zárt tárolóknak.