CSAPVÍZ VAGY ÁSVÁNYVÍZ?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ alapos munkával megvizsgálta a CSAPVÍZ és az ÁSVÁNYVÍZ adta előnyöket és hátrányokat.

 

Kíváncsi, hogy melyik fogyasztására tettek egyértelmű javaslatot? Az alábbiakban kiderül!

 

 

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Facebook oldalán tette közzé a csapvíz és ásványvíz összehasonlításáról szóló bejegyzését, melyben részletes elemzést olvashatunk a csapvíz előnyeiről és hátrányairól a palackozott ásványvizekkel szemben.

 

A cikk a csapvíz pozitívumai között említi a gyakoribb minőségellenőrzést, a könnyebb hozzáférhetőséget, valamint azt, hogy ásványanyag tartalma jellemzően a szervezet igényeinek megfelelő. Külön szükséges kiemelni, hogy a csapvízhez lényegesen alacsonyabb áron hozzájuthatunk, mint az ásványvizekhez!

 

Ugyanakkor a csapvíz hátránya, hogy a vízforrás nem minden esetben védett, a vízhálózatban előfordulhat minőségromlás. Emellett csapvízbe kerülhetnek a vízkezelés és fertőtlenítés melléktermékei és az esetleges nyersvíz eredetű szennyeződések is.

 

A csapvíz számos előnyei és pozitívumaival szemben az ásványvíznél csupán az emelhető ki, hogy minden esetben védett vízforrásról beszélhetünk.

Azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy az ásványvíz ritkábban esik át minőségellenőrzésen, jóval drágábban juthatunk hozzá, nehezebben beszerezhető.

Fontos tényező, hogy melléktermékeként megjelennek a környezetszennyező műanyag palackok is, aminek további hatása, hogy tárolás közben romolhat a palackozott ásványvíz minősége.

 

A Pannon-Víz Zrt. működési területén nagy részben partiszűrésű és mélyfúrású kutakból kerül előállításra az ivóvíz, ahol a vízforrások védelme kiemelkedően magas. Emellett elenyésző mennyiségben fordul elő a karsztvizes forrásból termelt nyersvíz, aminek vízforrásvédelme nagyobb figyelmet igényel, de a gyakori minőség ellenőrzésnek köszönhetően a fogyasztókhoz minden esetben megfelelő határértékű ivóvíz kerül.

 

Figyelemre méltó, hogy hazánk ezen területén a földalatti vízkészlet annyira jó minőségű, hogy a vízkezelés során nincs szükség klórozási eljárásra, így fertőtlenítési melléktermékek sem keletkeznek.

 

A környék csapvizeiről szintén elmondhatók, hogy ízük nagyon finom, így mindezeket figyelembe véve mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hogy fogyasszon minél több csapvizet, hiszen azt bármikor megengedhetjük magunknak.