A törlőkendők a csatorna legnagyobb ellenségei

A szennyvízhálózat üzemeltetése során a legnagyobb problémát az oda nem illő tárgyak, anyagok okozzák, melyek súlyos károkat idézhetnek elő a rendszerben. Munkatársaink a csatornahálózatban találtak már gumilabdát, fegyvert, mobiltelefont, és kulcsokat is. Ezek mindegyike üzemzavart okozhat a hálózatban, ám mégsem az ilyen extrém esetek jelentik a legnagyobb problémát, hanem egy mindennap használt egyszerű eszköz: a nedves törlőkendő.

 

Társaságunk napi szinten találkozik olyan jellegű meghibásodásokkal a csatornahálózaton, melyeket a rendszerbe bekerülő nem lebomló anyagok okozzák. Ezek közül leggyakrabban a nedves törlőkendők idézik elő az ilyen károkat, melyek felhasználása nagymértékben megnőtt az utóbbi időben. Sokan azonban nem is tudják, hogy ezeket nem szabad a hálózatba dobni.

 

Még a távolabbi településekről érkező szennyvíz is néhány óra alatt eljut a szennyvíztelepig, ezek az anyagok pedig ennyi idő alatt képtelenek lebomlani. Útjuk során dugulást okoznak a gravitációs csatornahálózatban, a szennyvízátemelőkben pedig a víz színére felúszva felgyülemlenek és ez a szivattyúk meghibásodásához vezethet.

 

Mindez nemcsak az üzemeltetés fennakadását idézi elő, hanem rengeteg tisztítási, javítási plusz munkát is okoz szakembereink számára. Az ilyen hibák elhárítása sokszor jelentős többletköltséget jelent társaságunknak, pedig egy kis odafigyeléssel elkerülhetők lennének az ilyen esetek. Fokozottan kérjük Felhasználóinkat, hogy a csatornahasználati illemtant betartva a nedves törlőkendőt a wc helyett szeméttárolókba helyezzék!

 

A Pannon-Víz Zrt. számára kiemelten fontos, hogy az ivóvízszolgáltatást és szennyvízelvezetést is megfelelő minőségben tudja biztosítani a Felhasználói számára.