A nyaralókban még felfedezhetünk elfagyott vízórákat - VIDEO

 

Fogyasztóink túlnyomó része megfogadta tanácsainkat, gondosan szigetelték a vízmérőket, vízvezetékeket. 

Lehetséges, hogy a télen lakatlan ingatlanokon még felfedezhetnek fagyásokat. 

 

Ha széttört a vízóra üvege, akkor sajnos már menthetetlenül tönkrement,  ilyenkor a 96/522- 601 -es telefonszámon hívhatják ügyeletünket.

A leggyakoribb típusú, NA 15-ös aknás vízmérő pótlásának költsége bruttó 32 168 Ft, és az elfolyt víz díját is ki kell fizetni.   

 

A szokatlanul enyhe télnek köszönhetően idén még nem találkoztunk elfagyott vízórával. 

Az előző téli szezonban összesen 88 db vízmérő fagyott szét, az elfagyott vezetékeken több ezer köbméter víz folyt el.

 

 

 

 

 

 

Az ingatlan tulajdonosoknak érdemes számos óvintézkedést tenni a házi vízellátó hálózaton. Ha nem vigyázunk, kár fog minket érni: nemcsak az elfagyott mérő pótlásának költségei, de a kiolvadást követően az elfolyt víz díja is minket terhel. Érdemes tehát gondosan felkészülnünk még a tél beállta előtt. A téli időszakra magára hagyott házban számos óvintézkedést kell tenni. Ezek közül az egyik legfontosabb a vízhálózat és a vízmérő víztelenítése valamint a vízmérőakna gondos felkészítése a télre. Annál is inkább, mivel a közműves ivóvíz ellátásról és közműves szennyvízelvezetésről szóló kormányrendelet a fogyasztókat teszi felelőssé a vízmérő fagy elleni védelméért. 

A leggyakoribb típusú, NA 15-ös aknás vízmérő kártérítésének díja díja bruttó 32 168 Ft, ami magába foglalja a vízmérőcsere díját, a vízmérő árát és a kiszállást. 

 

 

 

A télen nem lakott ingatlanok, nyaralók víztelenítését úgy végezzük, hogy az aknában lévő víztelenítő-csonkon keresztül folyassuk ki a belső hálózatból a vizet. A víztelenítő-csonknak a fagyhatár alatti vezetékszakaszon, a belső hálózat legmélyebb részén kell elhelyezkednie. Ha ilyen még nincs, feltétlen alakíttassuk ki. Ne felejtsük el a WC víztartályát kiüríteni. A fagyveszély érinti a bűzelzáró csőszakaszokban lévő vízdugókat is. Akár leszerelhetjük ezeket, vagy kipumpálhatjuk belőlük a vizet. Vannak, akik fagyálló, fertőtlenítő hatású folyadékot töltenek a bűzelzárókba.

 

 

 

 

Víztelenítsünk gondosan, előzzük meg, hogy a fűtetlen ház vezetékeiben és a vízmérőben víz maradjon. Ez jelenti ugyanis a veszélyt, hiszen fagyáskor a térfogata megnő és szétfeszíti a vízcsöveket vagy kettéroppantja a vízórát. Az aknában lévő vízmérőt még akkor is érdemes valamilyen nedvességet taszító szigetelőanyaggal beborítani, "felöltöztetni", ha úgy gondoljuk, hogy "elég mélyen" helyezkedik el. A célnak megfelel egy többrétegűre hajtogatott építési fólia vagy bármi más nem nedvszívó szigetelőanyag. Gyakori hiba, hogy sokan megelégszenek azzal, ha „rádobnak egy rossz kabátot a vízórára”.  Így azonban a szigetelőanyag átnedvesedik, nem ér semmit, ugyanúgy átengedi a hideget. Használjanak olyan szigetelőanyagot, ami nem nedvesedhet át!

 Érdemes az aknát felül is gondosan szigetelni. Jó szolgálatot tehet egy 4-5 cm vastag hőszigetelő (hungarocell) lap. Ezt vágjuk pontosan akkora méretűre, amekkora az aknafedlapunk és alulról rögzítsük a fedőlaphoz. Ha gondosan szigetelünk, nem érhet bennünket meglepetés tavasszal.