Vízminőség - vízkeménység

 

    

 Vízkeménység a Pannon-Víz ZRt. településein és a győri csapvíz összetétele 

 

Vízkeménység

A víz keménységét a kalcium és magnézium ionok okozzák. Leginkább elfogadott kutatások szerint élettani szempontból mindenképpen fontos az ivóvízben a kalcium és magnézium jelenléte. Ideális mennyiségüket nehéz megmondani.  A győri vizekben jelenlévő 100 -150 mg/l CaO optimálisnak mondható, táplálkozás élettani szempontból ebben a tartományban kedvező a hatása. Az egészséges élő emberi szervezetnek ugyanis nem ionmentes vízre, hanem kellő mennyiségű ásványi sókat tartalmazó vizes oldatra van szüksége.

Az ivóvíz minőségi követelményeit előíró hazai kormányrendelet már teljes összhangban van az EU előírásokkal. E rendelet szerint valamivel szélesebb, 50- 350 mg/l CaO tartományban is megfelelőnek tekinthetjük keménység szempontjából az ivóvizet.  A tartományok szélső határai közelében azonban az ideális összetételtől már távol vagyunk.  Az alsó határ közelében (50 mg/l CaO alatt) az ideálisnál kevesebb kalciumot és magnéziumot viszünk be a szervezetbe. A kevés magnéziumot tartalmazó vizek esetében megnőhet a magas vérnyomás veszélyének faktora,  bizonyos szív és érrendszeri betegségek gyakorisága is emelkedhet. A nagyon kemény vizek fogyasztása pedig emésztőrendszeri panaszokat is okozhat, például székrekedést. Kevés víz fogyasztása ezek mellett növelheti a vesekő képződést is. Legfontosabbnak tehát az tekinthető, hogy minden nap elegendő mennyiségű folyadékot igyunk.

A győri vezetékes víz a közepesen kemény vizek közé tartozik, keménységének értéke 140 - 160 mg CaO-nak felel meg. Emberi fogyasztás szempontjából ez az érték ideális. Győrt két vízműtelep látja el ivóvízzel, így ha konkrét keménységi értékre vagyunk kíváncsiak, tudnunk kell, melyik városrészről van szó. Révfalui vízmű vizének keménysége 175 mg/l CaO-nak, Szőgyei vízműé pedig egy kicsit lágyabb, 123 mg/l CaO-nak megfelelő. A városi vízhálózatban ez a két eltérő minőségű víz keveredik. Révfalu, Sziget, Nádorváros, és Belváros vízmintáiban 150-170 mg CaO-nak, míg Bácsa, Győrszentiván, Likócs, Gyárváros, Adyváros, Marcalváros és Győrszabadhegy mintáiban 125-150 mg CaO-nak megfelelő a keménység értéke.

A túl kemény víz rengeteg műszaki problémát is jelent. Kazánoknál, vízmelegítőknél fokozott vízkőképződésre számíthatunk. Mosásnál, a túl kemény vízhez több mosóport kell adagolnunk. A mosóporok csomagolásán feltüntetik a vízkeménység függvényében szükséges mosópor mennyiségét. Mosogatógépeknél alacsonyabb hőmérséklet alkalmazásával csökkenthető az edényeken tapasztalható só kiválás mértéke. Házilag felszerelhető vízlágyítók alkalmazásakor érdemes szem előtt tartani az előbbieket: a kazánhoz, mosógéphez, mosogatáshoz használhatunk csökkentett sótartalmú vizet, de ennek emberi fogyasztása mindenképpen elkerülendő. Másik nem elhanyagolható szempont, hogy a lágyított víz előállításának nagy a beruházási igénye és a vízfogyasztás is megnő.

 

Vízminőségi adatainkat itt találja: >>>

 

 Víznyomás

Néhány modernebb háztartási gépen a víznyomást is be kell állítanunk. A hálózati víz nyomását a műszaki előírások  1,5 bar és 6 bar közt adják meg. Győrben legtöbbször  3,2 bar és 3,6 bar közti nyomás értékeket mérhetünk. Magasabb területeken ettől  eltérő nyomás értékekkel is találkozhatunk. Ha pontosabb adatot szeretne, az iktato@pannon-viz.hu címen vagy a 96 311 753 telefonszámon érdeklődhet.   

 

Pályázat