Víz Világnap 2013 - PÁLYÁZATOK

 

Tisztelt Pedagógusok, Kedves Gyerekek!

Az idei Víz Világnapon megújult formában szeretnénk felhívni a figyelmet az ivóvíz fontosságára. A résztvevők egyszerre indulhatnak az országos és a helyi pályázatokon is, akár mindkét helyen nyerhetnek. A Duna Múzeum országos pályázatára elektronikusan beküldött pályaműveket várnak. Helyi pályázatunkra elegendő ugyanezeket az e-maileket továbbküldeni, de szívesen fogadjuk a pályaműveket eredetiben, vagy akár színes fénymásolatban is.

Minden eddiginél színesebb pályázati lehetőségeket kínálunk, ehhez szeretnénk kérni a Pedagógusok közreműködését is. A pályázatok közt megtalálhatók a hagyományos rajzi feladatok (Víz Világnapi plakát, képregény), de újdonságokat is kínálunk ( street art alkotás és Gyalogolj a vízért közös séta).

Az országos pályázat díjazottjai március 21-én csütörtökön Budapesten, a Vidékfejlesztési Minisztérium dísztermében ünnepélyes keretek közt vehetik át a jutalmukat, majd ezt követően egy Parlamenti sétán vehetnek részt. A Pannon-Víz Zrt helyi pályázatának nyertesei rajzeszközöket és értékes könyvjutalmat kapnak a március 23-i díjkiosztón Győrben. A Magyar Hidrológiai Társaság Győri Területi Szervezetének különdíját pedig a legjobb műszaki szemléletet bemutató pályázó kapja meg.

Az elektronikus levélben érkező pályaművek beérkezési határideje a Duna Múzeum és a Pannon-Víz Zrt. pályázatára egységesen     2013. március 11. hétfő 8:oo

A postán vagy személyesen eljuttatott pályaművek beérkezési határideje a Pannon-Víz Zrt helyi pályázatára két nappal későbbi:      2013. március 13. szerda 14:oo

A legjobban sikerült pályaművekre Facebook oldalunkon szavazni lehet, a legsikeresebb mű különdíjat kap, valamint a szavazók közt is ajándékokat sorsolunk ki. Helyi pályázatunkra csak a Pannon-Víz Zrt. működési területéről várunk pályaműveket. Segítő együttműködésüket előre is köszönöm.

Győr, 2013. február 22.

Szívélyes üdvözlettel

Tőke László
elnök-vezérigazgató

 

 

 

Készítsd el Magyarország Víz Világnapi plakátját!

Az idei év a vízi együttműködés éve. A nemzetközi logó és a plakát olyan mintákat, jelképeket, fényképeket használ/alkalmaz, amelyek jellemzőek egy-egy adott országra, illetve az együttműködésre. Ennek a plakátnak a mintájára tervezz/tervezzetek egy olyan új plakátot, amin a motívumok, képek stb. egyértelművé teszik, hogy ez Magyarország plakátja! Mellékeljetek egy leírást, melyben megindokoljátok, hogy miért pont azok a képek, minták stb. szerepelnek rajta, mire gondoltatok a tervezésnél! A munkát kollázs, montázs technikával, vegyes technikával vagy akár digitálisan is elkészíthetitek. Jelentkezni három korosztályban lehet: Alsó, felső tagozatos és középiskolás diákok, max. 3 fős csoportban vagy egyénileg.

Az elkészült alkotásokat (maximum 2 MB méretben) és a kapcsolódó leírást .pdf formátumban, az alábbi címre küldjétek:

A Duna Múzeum országos pályázatára: plakat@dunamuzeum.hu Pannon-Víz Zrt. helyi pályázatára: kviz@pannon-viz.hu

A pályázathoz a következő adatokat kérjük csatolni:

A Pannon-Víz Zrt. helyi pályázatán csak a Pannon-Víz Zrt. működési területén élők alkotásai vehetnek részt.

Elektronikus levél beérkezési határideje az országos és a helyi pályázatra egységesen: 2013. március 11. (hétfő), 08:00.

 

A Pannon-Víz Zrt. helyi pályázatára postán is elküldhetők, vagy személyesen leadhatók az alkotások. Elküldhető akár az eredeti pályamű, akár annak színes fénymásolata. A küldeményhez kérjük csatolni:

 

 

 

 

 

Gyalogolj a vízért!

Sok gyermek és felnőtt a világban hosszú utat tesz meg nap mint nap, hogy tiszta ivóvízhez jusson. Egy nemzetközi szervezet évek óta meghirdeti a „Gyalogolj a vízért!” („Walking for Water”) akciót, most mi is erre szeretnénk titeket buzdítani. Együtt érezni másokkal és gondolni azokra, akiknek nehezebb sors jutott, úgy lehet, ha mi is átérezzük legalább egy kis időre, amit ők.

Amit tennetek kell:
Szervezzetek egy 6 km-es gyalogtúrát (körutat, de akár lehet oda-vissza ennyi) egy környékbeli forráshoz, kúthoz, (esetleg vízműhöz, ha előzőleg megbeszéltétek velük), vagy bármilyen vízvételi helyhez, akár a településetek túlsó végén lévő kerti csap is lehet! A hátizsákotokba tegyetek 6 liternyi víznek elegendő palackot, és indulás! A visszaúton természetesen vinnetek kell hazáig a teli palackokat!

 

Amit mindenképpen várunk tőletek:

1. Fényképezzetek az akció során!

2. Az útvonalról készítsetek térképet!

3. Írjátok le, miért azt a vízvételi helyet választottátok!

4. Írjátok le, mennyi időt vett igénybe a túra!

5. Kíváncsiak vagyunk, mit gondoltok arról, mire elegendő ez a 6 l víz. Vajon naponta mennyi vízre lenne szükség ahhoz, hogy a minimális életfeltételeket biztosítani lehessen?

6. Milyen érzések, gondolatok jutottak eszetekbe a túra során, amikor a vízért gyaloglókra gondoltatok?

 

A pályamunkákat .pdf formátumban, a képmellékleteket .jpg formátumban (maximum 600 kB/kép) küldjétek el az alábbi címre:

Duna Múzeum országos pályázata: gyaloglas@dunamuzeum.hu Pannon-Víz Zrt. helyi pályázata: kviz@pannon-viz.hu

Elektronikus levél beérkezési határideje az országos és a helyi pályázatra egységesen: 2013. március 11. (hétfő), 08:00.

Jelentkezhetnek családok, baráti társaságok, csapatok, osztályközösségek.

A pályázathoz a következő adatokat kérjük csatolni:

A Pannon-Víz Zrt. helyi pályázatára postán is elküldhetők, vagy személyesen leadhatók az alkotások. Elküldhető akár az eredeti pályamű, akár annak színes fénymásolata. A küldeményhez kérjük csatolni:

 

 

Készíts képregényt!

A vizes együttműködés azt is jelenti, hogy sok embernek kell összehangoltan dolgoznia a tiszta ivóvízért. Készítsetek a víz útját követő játékos képregényt, amiben a lehető legjobban bemutatjátok, hogy ki mindenkinek, mi mindennek kell együttműködnie ahhoz, hogy a lakásokban levő csapokból tiszta, egészséges víz folyhasson egyetlen mozdulatunkra!

A képregény az irodalom és a képzőművészet sajátos keveredése, egymás után következő képek sorozata, amelyek egy történetet mesélnek el. A képeket kiegészítő szöveg szóburokban helyezkedik el. A képregény 6 oldalnál ne legyen hosszabb!

A főszereplő lehet egy kitalált figura, akár egy megszemélyesített vízcsepp, vagy bármi, bárki más, a képzeletetekre bízzuk. Az alábbi szöveg segít a témában eligazodni.

A kész műveket pdf formátumban az alábbi címekre várjuk:

A Duna Múzeum országos pályázatára: kepregeny@dunamuzeum.hu a Pannon-Víz Zrt. helyi pályázatára:   kviz@pannon-viz.hu

Jelentkezni egyénileg, két kategóriában, – alsó és felső tagozatos diákoknak – lehet.

Elektronikus levél beérkezési határideje az országos és a helyi pályázatra egységesen: 2013. március 11. (hétfő), 08:00.

A pályázathoz a következő adatokat kérjük csatolni:

Gondolatébresztőnek:

A víz útja a folyótól a folyóig

A Duna-mentén élők szerencsés helyzetben vannak, ivóvizüket a Dunából kapják. Magyarország más tájain vízbányákból, karszt kutakból érkezik a tiszta ivóvíz.

A folyó vizének egy kis része a mederbe szivárog, ahol a homok- és kavicsréteg között apró élőlények sokasága megtisztítja a vizet, majd a kavicságy még jól átszűri. A parton álló csápos kutak csövein, „csápjain” keresztül a kútaknába kerül a már tiszta ivóvíz. Innen búvárszivattyú nyomja a vizet a gyűjtőcsatornán keresztül a víztározókba, vezetékekbe, majd a lakásokba, intézményekbe. A felhasználás, fogyasztás során szennyvíz lesz a tiszta vízből. Az emberekre, környezetre veszélyes szennyvizet a tisztító telepeken tisztítják meg. A szennyvízből először a nagyobb szennyeződéseket távolítják el, majd ülepítik. A nem látható kis szennyeződéseket baktériummal „ etetik” meg. A vegyszereket is lebontják belőle. A fennmaradó iszapot a mezőgazdaság tudja felhasználni. A fertőtlenített, megtisztított víz végül visszakerül a folyóba, a természet körforgásába.

 

A Pannon-Víz Zrt. helyi pályázatára postán is elküldhetők az alkotások. Elküldhető akár az eredeti pályamű, akár annak színes fénymásolata. A postai küldeményhez kérjük csatolni:

 

 

 

 

A téma az utcán hever!- Street art a víz jegyében


Az utcai művészet egy-egy köztéren található látvány újragondolása, átértelmezése.

Járjatok nyitott szemmel az utcán, fotózzatok és otthon leheljetek a szerkesztőprogrammal vagy más szabadon választott technikával új életet a képbe, adjatok értelmet a lefotózott látványnak! Bár a street art eredetileg az „utca festését” is jelenti, mi erre nem buzdítanánk benneteket, hiszen ez is egyfajta környezetszennyezés lenne. A téma a Víz Világnap szlogenje, a vizes együttműködés, vagy más vízzel kapcsolatos problémára való figyelemfelhívás, vízért való összefogásra buzdítás legyen.

Fogalmazzátok meg röviden, a kép mondanivalóját is. Kedvcsinálónak néhány fotó az alábbi linken található: http://www.vizvilagnap.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=60&Itemid=52

Jelentkezni egyénileg, középiskolás, illetve felnőtt korosztályban lehet.

A pályamunkákat .jpg formátumban (max. 2 MB), az alábbi címre küldjétek:

A Duna Múzeum Országos pályázata:  streetart@dunamuzeum.hu a pannon-Víz Zrt. helyi pályázata: kviz@pannon-viz.hu

A pályázathoz a következő adatokat kérjük csatolni:

Elektronikus küldemény beküldési határideje az országos és a helyi pályázatra: 2013. március 11. (hétfő), 08:00.

 

A Pannon-Víz Zrt. helyi pályázatára postán is elküldhetők, vagy személyesen leadhatók az alkotások.
A küldeményhez kérjük csatolni:

 

 

 

Az elektronikusan beküldött pályaművek beérkezési határideje a Duna Múzeum országos és a Pannon-Víz Zrt helyi pályázatára azonos:

2013. március 11. hétfő 8:oo

 

A Pannon-Víz Zrt. helyi pályázatára postán vagy személyesen leadott pályaművek beérkezési határideje

2013. március 13. szerda 14:oo

 

 

 

 

 

Tavaly országszerte sok-sok színes programmal ünnepeltük a Víz Világnapját. Facebook oldalunkon felidézhetjük a tavalyi pillanatokat Szombethelytől Miskolcig, vagy Esztergomtól Pécsig: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=339482292781288&set=a.339481672781350.82449.158178030911716&type=3&theater#!/photo.php?fbid=339513026111548&set=a.339481672781350.82449.158178030911716&type=3&permPage=1