Mellékvízmérők hitelesítése

 

Közel negyvenezer postaládába érkezett levél a Pannon-Víztől, melyben a vízszolgáltató a fogyasztókra vonatkozó törvényi változásokról ír. A változásokról Hollós Zsoltot, a cég értékesítési osztályvezetőjét kérdeztük.

Az egyik – kezdi Hollós Zsolt- hogy ingatlan eladás vagy bérbeadás esetén a régi és az új fogyasztónak közösen kell bejelenteni a változást. Ezt megtehetik személyesen, vagy honlapunkon. Ha ezt elmulasztják, öt- és tízezer forint plusz áfát kell fizetniük az amúgy ingyenes átírásért, attól függően, hogy hány nappal lépték túl a türelmi időt.

Változás még, hogy a mellékvízmérővel rendelkező fogyasztók vízmérőjének hitelesítése a fogyasztók feladata lett. Megszűnik az átalánydíjas vízfogyasztás, ezeket a fogyasztóhelyeket vízmérővel kell ellátni, melynek költsége a fogyasztót terheli.

Melyik változás vonatkozik a legtöbb vízfogyasztóra?
A legtöbb fogyasztót a vízórák hitelesítésével kapcsolatos törvény érinti, mert a törvény azokra a fogyasztókra vonatkozik, akik mellékvízmérővel rendelkeznek.  Ilyenek a társasházi lakások és egyéb vízvételezési helyek, ami lehet tárolókban, garázsokban lévő, vízmérővel ellátott vízcsapok, illetve a családi házaknál felszerelt locsolómérők. Ha lejárt ezek hitelesítési ideje, azt a fogyasztónak kell újra hitelesíteni, így őket terheli az a költség, amit eddig a szolgáltató fizetett.

Mi történhet, ha lejárt a hitelesítés dátuma?

A lejárat évében már januárban levelet küldünk, hogy lejár a vízmérő hitelességének időtartama. Ha valamilyen oknál fogva nem végezteti el az új hitelesítést, úgy a lejárat után a szolgáltató a főmérőre számlázza a fennmaradó fogyasztását, és egyben felmondja a szolgáltatási szerződést. A fogyasztásmérő hitelesítése és hibáinak javítása a fogyasztó feladata.

A lejárt hitelesítésű vízmérő lecserélését és az új mérő plombálását minden esetben a szolgáltatónak kell elvégezni. Amennyiben a vízmérő hitelesítését nem tőlünk rendelik meg, abban az esetben is figyelni kell arra, hogy a plombát eltávolítani és elhelyezni kizárólag cégünk munkatársai jogosultak és csak az általuk ellenőrzött és hitelesített vízmérőt fogadjuk el.

Az új törvény szerint nyolcévente a fogyasztókra hárul a mellékvízmérők hitelesítése, ami hozzávetőlegesen 12-14 ezer forint között van az idén.

Pályázat