Mire érdemes figyelni a nagy záporok előtt?

 

Mire érdemes figyelni a zivatarok idején: 

VÍZNYELŐK: A hatalmas záporoknál jó néhány víznyelő rácsán lefolyik ugyan a víz, de rengeteg gyepnyíradékot, lombot, utcai szemetet soror magával, ami felűlről eltorlaszolhatja a víznyelő rácsokat.  A dugulások túlnyomó része egy-két perc alatt elhárítható – csak szabaddá kell tenni a rácsokat, hogy működni tudjon a vízelvezetés. Arra kérjük az ingatlan tulajdonosokat és a területek kezelőit, lehetőség szerint hagyják szabadon a víznyelők környékét, ne halmozzanak fel gyepnyíradékot, lombokat a víznyelők környékére,  így azok a legnagyobb kapacitással tudnak működni.

TÉRSZINT ALATTI HELYISÉGEK: Térszint alatti helyiségek elöntésről egyre kevesebb bejelentést kapunk, úgy látszik az ingatlan tulajdonosok megfogadták tanácsainkat. Ha az utcai csatornában a csapadékvízzel higított szennyvíz szintje a záporok idején megemelkedik, a pincékben lévő csatornacsövek jóval nagyobb terhelést kapnak. Érdemes a csövek illesztéseit és a tisztítónyílások fedeleit ilyenkor gyakran ellenőrizni, nehogy kárt okozzon a pincébe visszafolyó víz. Az épületek csatornahálózatát minden esetben úgy kell kialakítani, hogy szennyvíz visszaáramlás ne keletkezzen – még nagy záporoknál sem. 

ILLEGÁLIS CSAPADÉKVÍZ BEVEZETÉSEK: Győr külső kerületeiben, leginkább Ménfőcsanakon és Győrszentivánon továbbra is előfordul, hogy záporesőknél csapadékvízet engednek a szennyvízelvezető rendszerekbe. Vagyis a többszöri tiltás ellenére is belevezetik a csapadékvizet a szennyvízcsatornákba, túlterhelve azt. A szemléletváltáshoz még mindíg kell egy kis idő, hogy a magasabb területeken lakók ne úsztassák el az alacsonyabb tarületen lakókat. Ezzel együtt a csapadékvíz elvezető rendszert is fejleszteni kell, egyre szélsőségesebb csapadékok várhatók. A szennyvízelvezető rendszerek nem ilyen nagy mennyiségű víz elvezetésére készültek. Sokat segítettek a külső kerületekben megépült fejlesztések is. Győrszabadhegy mélyebb fekvésű részén (a vasút melletti utcákban) és Kisbácsán már nem terheli a csapadékvíz a szennyvízcsatornákat, ami nagy könnyebbséget jelent.

 

 

Győrben  hatezer víznyelőt üzemeltet PANNON-VÍZ Zrt.- ezek leginkább a belső városrészekben találhatók. Ha valahol olvasóink olyan víznyelőt látnak, ami nem nyeli el a vizet, azt a +36 80 20 40 86-os ingyenesen hívható zöld számon éjjel nappal bejelenthetik.

Ilyenkor diszpécserszolgálatunk néhány órán belül kiküldi az ügyeleteseket, akik elhárítják a hibát. Győr külső városrészeinek csapadékvíz elvezető rendszereit – Bácsa,  Győrszabadhegy – a Győr M.J.V. Útkezelő Szervezete üzemelteti, a hibaelhárítást is ők végzik. Velük folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, ha az Ő hatáskörükbe tartozó víznyelőre érkezik panasz, átadjuk nekik a hibát. Ugyanígy az állami kezelésű utakat felügyelő Magyar Közút Kht. és a GYŐRSZOL is üzemeltet vízelvezető rendszereket.

Képeinken egy tavaszi záporeső utáni hibaelhárítást láthatnak.

 

 

Pályázat