Kapuvár Szennyvíztisztító - megkezdődött a biogáz hasznosítás

 

Megkezdődött a biogáz hasznosítás Kapuváron

Közel egy éve fejeződött be a kapuvári szennyvíztisztító beruházás, a telep jól teljesített a próbaüzem során, a várakozásoknak megfelelően képződik a biogáz a szennyvíztisztítóban- tudtuk meg Molnár Ritától, a Pannon-Víz Zrt. Kapuvári Üzemmérnökségének vezetőjétől.  

A két hatalmas rothasztótorony 1978 óta uralja a látképet a város keleti határában. Több mint két évtizedes működés után a berendezések a rendkívül erős korróziós folyamatok miatt elhasználódtak, 2002-ben a tornyok leállításra kerültek. A tisztítómű tavalyi teljes körű felújításakor új gépészeti berendezésekkel, új belső bevonat rendszerrel, külső szigetelés és burkolattal láttuk el az iszaprothasztókat. Idén ősszel kezdtük az iszappal való feltöltést, mára elmondhatjuk, hogy stabilan képződik a biogáz, túl vagyunk ez első 500 m3-en.  

A tornyokban lezajló rothasztási folyamat azért értékes számunkra, mert a szennyvíziszap nehezen kezelhető, de tovább hasznosítható részei (zsírok és fehérjék) átalakulnak, és a baktériumoknak köszönhetően értékes termék válik belőle: a biogáz. A keletkező biogázt speciális kazánokban hasznosítjuk és a tiszítómű és a kezelőépület fűtésére használjuk fel. A rothasztóból kikerülő iszap mennyisége jóval kevesebb lesz, mint annak előtte, továbbá szaghatása sem lesz olyan intenzív. 

 

       

 

 

2014. november 26.

 

 

Korábban, 2013 december 

 

 

 

Az 1978-ban épült kapuvári szennyvíztisztító telep 10 település (Kapuvár, Öntésmajor Vitnyéd, Csermajor, Babót, Veszkény, Osli, Szárföld, Himod, Hövej) szennyvizét tisztítja. 1996-ig 4 alkalommal történt fejlesztés, beruházás a telepen, hogy a szigorodó környezetvédelmi előírásoknak, valamint a növekvő rákötés-számnak megfeleljen.

A kapuvári szennyvíztisztító telep elsődlegesen kommunális jellegű szennyvizek tisztítását végzi, az ipari szennyvizek aránya jelenleg kicsi. A telep átadása óta az elmúlt 35 évben hatékonyan, biztonságosan szolgálta az elvárt környezetvédelmi funkciót, de az is fontos, hogy technológiailag, technikailag tovább bővüljön, korszerűsödjön az aktuális igények kiszolgálására. A PANNON-VÍZ Zrt. döntése alapján 2012-ben újabb beruházás kezdődhetett meg a telepen. Ennek célja a korszerűsítés a szigorú környezetvédelmi előírások maradéktalan betartása és az energiatakarékos üzem biztosítása. Másfél éves felújítási munka fejeződött be a napokban a kapuvári szennyvíztisztítóban. A sikeres műszaki átadást követően már megkezdődhetett a féléves próbaüzem. A közel 600 millió forintos beruházást az üzemeltető Pannon-Víz Zrt. saját forrásból valósította meg. Ez az átfogó rekonstrukció mérföldkőnek számít a tisztítómű történetében.

A szennyvíztisztító telepre érkező szennyvíz fogadása és előkezelése egy új kombinált műtárgyban történik, ez tartalmazza a szemcsés, darabos anyagok leválasztását végző gépi rácsokat, az új homok és zsírfogó ikerműtárgyakat és a párhuzamos előülepítő rendszert. Innen a szennyvizek egy újonnan megépített medence rendszerbe kerülnek, itt megfelelő oxigénellátás mellett történik a szennyvíztisztítás, majd innen a szennyvíz további biológiai kezelésre kerül a felújított eleveniszapos medencékbe. A kezelő épületek belső bűzhatásának csökkentésére biofilter készült. Megújultak és kiegészültek a telep technológiai, gépészeti és irányítástechnikai berendezései.

A 2002-ben leállított iszaprothasztó tornyok, a beruházásnak köszönhetően ismét működhetnek. Új gépészet, új belső bevonati rendszer, új külső szigetelés és burkolat készült. A keletkező biogáz is hasznosításra kerül, azzal történik az épületek és a rothasztó tornyok fűtése. A későbbiek során tervezzük gázmotor beszerzését, hogy a hőenergia mellett villamos energiát is biztosíthassunk a szennyvíztisztítás költséghatékonyságának növelése céljából.

A rothasztókból kikerülő iszapnak nemcsak a bűzhatása lesz kisebb, de mennyisége is 30 százalékkal csökken a jelenlegihez képest. A gazdák pedig földjeiken ugyanúgy hasznosítani tudják továbbra is az iszapban lévő tápanyagokat, mint eddig. Kialakításra került egy települési folyékonyhulladék fogadó akna, ahol a szippantó gépjárművek ürítése történik, valamint egy, a magas szerves anyag tartalmú anyagok fogadására alkalmas akna, ahonnan ezek az anyagok a rothasztó toronyba kerülnek.

A fejlesztés úgy valósult meg, hogy a szennyvíztisztító telep folyamatosan fogadta az érkező szennyvizeket amellett, hogy az elfolyó szennyvíz minősége nem romlott a kivitelezési munkák ideje alatt sem. A beruházás környezetvédelmi szerepe is jelentős, hiszen hosszú távra biztosított lett a térségben keletkező szennyvizek olyan tisztítása, amely a befogadó élővízre, környezetre nem ártalmas.

 

További képek:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.637057706357077.1073741945.158178030911716&type=1

 

 

A Kapuvári Szennyvíztisztító megközelítése:

 

 

 

 

 

 

 

Korábban 
2012. július

Teljes erővel folyik a munka a Kapuvári szennyvíztisztítóban. Nyár elejére már kicserélték a fűtési vezetékeket, beépítették az új kazánokat. Ott jártunkkor éppen az új tisztítóműtárgy építését kezdték meg, a markoló éppen az alaplemez helyét készítette elő. A rothasztó külső felületét nagynyomású vízsugárral tisztították meg, nemsokára rákerül az új bevonat. Jelenleg a belső bevonat eltávolításán dolgoznak a szakemberek. A tisztítómű korszerüsítése után javulni fog a szennyvíztisztítás hatásfoka, megoldódik a szennyvíziszap kezelés kérdéseis - tudtuk meg Mészáros Petrától, a kapuvári szennyvíztisztító vezetőjétől.

Pályázat