Harcsás László falikút gyűjteménye

Harcsás László, a nemrég elhunyt anykoszorús mester gyűjteménye több időszaki kiállításon sikert aratott, szerepelt többek közt az Öntödei Múzeumban, a Parragh Rt. galériájában, és a Fürdővilág anno... című kiállítás sorozaton.

"Mindig megkülönböztetett tisztelettel és szeretettel néztem a régmúlt használati tárgyainak egy -egy míves darabjára. Hozzáképzeltem az egykori használó ízlésvilágát. Boldog vagyok, hogy a gyűjtemény együtt marad, és a nagyközönség is láthatja. A szemlélődők megcsodálhatják a régmúlt mesterembereinek precíz, pontos és esztétikus alkotásait, bepillanthatnak saját múltjuk hétköznapjaiba, gyönyörködhetnek a régmúlt használati tárgyaiban. Egy gyűjtő, amikor kiállít, mindig szeretne adni valamit embertársainak." vallotta az idős győri mester.


Harcsás László évtizedekig vízszerelőként dolgozott. Győrben a Szent Imre herceg u. 59. szám alatt volt a vízvezeték szerelő műhelye.
Jelenlegi családi házának pincéje a technika iránt kicsit is fogékony embernek igazi kincsesbánya.
Nap mint nap itt munkálkodott a mester, féltő műgonddal szerelgette, rendezgette gyűjteményét. A lakás berendezése a szakma szeretetéről, az öntvény tárgyak iránti vonzalomról, az idős mesterek tiszteletéről árulkodik. A falikut gyűjtemény egy része látványos szecessziós mintákkal díszített. A szecessziós időszakot túláradó díszítő motívumok jellemzik: szőlős, cseresznyés, tulipános és habokat szelő kis vitorlás hajós mintákkal találkozhatunk. A falikutakhoz tartozó vízcsapok krómozott vagy antikolt kivitelűek, egytől egyig működőképesek. A gyűjtemény mögött igen komoly tudásanyag is rejlik, a mester ezt is szeretné az utódokra hagyni. A Harcsás gyűjtemény jelenleg a Pannon-Víz Zrt. Központi irodaépületének tanácstermében tekinthető meg.

 

Nézze meg a gyűjtemény további képeit facebook oldalunkon: 

 

 

 

Pályázat