Elöntéseket okoz az illegálisan bevezetett csapadékvíz

 Újra sok gondot okoztak a csapadékvízzel túlterhelt szennyvízcsatornák. A Pannon-Víz Zrt. a helyi önkormányzatokkal közösen igyekszik kiszűrni azokat a szabálytalankodókat, akik a tiltás ellenére belevezetik a csapadékvizet a szennyvízelvezető rendszerbe és ezzel túlterhelést, elöntéseket okoznak.  

Tipikusan olyan területekről van szó, ahol az év 360 napján szinte semmi gond sincs  a szennyvízelvezető rendszerrel. Egy kiadós esőnél, zápornál viszont azonnal túlterheltté válik a rendszer. A szennyvízelvezető hálózatokat nem ilyen hatalmas mennyiségű víz elvezetésére méretezték. Se a szivattyúk, se a csővezetékek nem tudnak megbirkózni a csapadékvízzel. Többször kértük az itt lakókat, máshogy oldják meg a csapadékvíz elvezetését:  használják a megépült csapadékvíz elvezető rendszereket. Még jobb megoldás, ha ciszternában, esővíz gyűjtőben, vagy kerti tóban gyűjtik az esővizet. Ezzel saját pénztárcájukat is kímélik, hiszen nem kell külön pénzt költeni öntözővízre.

A helyi önkormányzat és a szolgáltató folytatja az ellenőrzéseket azokon a területeken, ahol az utóbbi időben gondot okozott a szabálytalan csatornahasználat. Az ellenőrzés jogi hátterét az adja, hogy a helyi önkormányzat építésügyi előadója – mint hatóság vesz részt az akcióban. Ahol bebizonyosodik, hogy az ereszcsatornák vize a szennyvízelvezető rendszerekbe kerül, ott az építési hatóság felszólítja az ingatlan tulajdonosát a szabálytalanság megszüntetésére: Aki a megszabott határidőre nem végzi el az átalakítást, az önkormányzat építésügyi bírságára számíthat.

 

Kérjük, Ön se vezesse be a szennyvízelvezető rendszerekbe a csapadékvizet, mert ezzel csapadékos időben a rendszer túlterhelését okozza, ami elöntésekhez vezet!  

Pályázat