A sikeres vizsga titka

DAILY MAIL (FORDÍTOTTA: NYEMCSOK ÉVA)

Egy pohár víz...A sikeres vizsga titka legalább olyan egyszerű, mint amennyire olcsó: egy pohár víz. Felmérések szerint harminc százalékkal jobban teljesítenek azok a gyerekek, akik a dolgozatírás előtt megisznak egy pohár vizet. Ennek oka egyelőre nem teljesen világos a kutatók előtt, de vélhetően arról van szó, hogy ezáltal az információ könnyebben áramlik az agysejtek között, mert azok víztartalma elegendő lesz.

Brit kutatók 60, hét és kilenc év közötti diákot vontak be vizsgálataikba. A gyerekek fele - harmincan - 2,5 dl vizet ivott és 20 perccel később másik harminc társukkal együtt dolgozatot írtak. Az egyik feladatsor a vizuális figyelmet és a memóriát tette próbára, például meg kellett találniuk a különbségeket két hasonlónak látszó rajzfilmfigura között.
Azok a gyerekek, akik a tesztek előtt vizet ittak, 34 százalékkal teljesítettek jobban, mint a többiek. A tesz lényegesen nehezebb változatában is ügyesebbek voltak: 23 százalékkal írtak jobb tesztet társaiknál.

A Kelet-Londoni Egyetem munkatársa, dr. Caroline Edmonds azt mondta: mindebből az következik, hogy a víz nagyon jó hatással van a kognitív képességekre. A másik oka a jobb teljesítménynek talán az lehet, hogy aki ivott a dolgozatírást megelőzően, annak nem vonta el a figyelmét az, hogy megszomjazott.

A kutatók a halat is nagyon jónak tartják a jó tanulmányi eredmények eléréséhez. Azt javasolják: a tinédzsereknek érdemes hetente egyszer halat enniük, mert ez jó hatással van az intelligenciára. Egy másik kutatócsoport arra jött rá, hogy azok a 15 évesek, akik rendszeresen fogyasztanak halat, sokkal jobb IQ-teszteket írnak, mint a halat nem fogyasztó 18 évesek.
Tanulmányok sora mutatta már ki, hogy a sejt segítik a neuronok fejlődését a gyerekeknél, csökkenti a kognitív képességekkel kapcsolatos zavarok kialakulását a középkorú embereknél, és jótékony hatással van a magzat fejlődésére a terhes nők esetében - mutattak rá a kutatók.

 

Pályázat