Közgyűlés után - interjú Tőke László elnök-vezérigazgatóval - 2011 április

 Szokásától eltérően osztalékot fizet tulajdonosainak a Pannon-Víz, három megye százhárom önkormányzatának vízszolgáltató és szennyvízkezelő részvénytársasága. A 2010-es évet záró, múlt heti közgyűlés után kellemes témákról, egyebek között nyereségről, inflációkövető tarifákról, fejlesztésekről, s egy csapvizes rekordkísérletről beszélgettünk Tőke László elnök-vezérigazgatóval.   Gaál József riportja /Győri Közélet/  

 


 - Milyen évet zárt a Pannon-Víz, ha csak a számokat, a mérleg legfontosabb adatait nézzük? 

- A gazdálkodásunkról szóló éves beszámoló ismertetésekor azt mondhattam el a tulajdonosoknak, hogy a társaság 8,4 milliárd forintos üzleti forgalmat ért el, aminek 92 százaléka az alaptevékenységből, vagyis az ivóvízellátásból, a szennyvíz elvezetéséből és tisztításából származik. Az adózás utáni nyereség 234 millió forint, amiből a közgyűlés döntése alapján 220 millió forint osztalékot fizetünk. A főtulajdonos győri önkormányzat 130 millió forint körüli összeget kap.

- Volt már példa arra, hogy a Pannon-Víz osztalékot fizetett? 

- A tulajdonosi körnek köszönhetően nem az a célunk, hogy nagy nyereséget képezzünk, áraink tavaly is csak az infláció mértékében módosultak. Most az történt, hogy egy uniós bírósági döntés jóvoltából visszakapott a társaság 140 millió forintot az adóhatóságtól. Nyolc éve húzódó, általános forgalmi adóval kapcsolatos vita végére került pont. Emellett egész évben óvatos beruházási politikát és takarékos anyaggazdálkodást folytattunk. Innen a pénzügyi aktívum.

 - Valamennyi közszolgáltató panaszkodik a fogyasztók növekvő tartozása miatt. A Pannon-Víz mennyire sínylette meg a válságot?  

- A hatvan napon túli kintlévőség, tartozás, a teljes forgalom 3,1 százalékát teszi ki, ami sok, de országos viszonylatban jó eredménynek számít. A nehéz gazdasági helyzetet inkább a vízbekötések elmaradása érezteti. A 2008 előtti években 1200-1300 új fogyasztó rendelt meg vízbekötést, tavaly a fele, szám szerint 642. Ugyanakkor a csatornarákötések aránya átlépte a bűvös 80 százalékos határt, ami a környezetvédelem és a kiépített rendszerek jó működése szempontjából is örvendetes.

- Milyen beruházásokat, fejlesztéseket hozott az év a társaság működési területén, elsősorban Győrben?  

- A legfontosabb és leglátványosabb, máig tartó győri munkánk a Jedlik híd és a Széchenyi tér környéki ellátórendszerek rekonstrukciója volt. Kevésbé közismert, hogy tavaly felépítettük és idén üzembe helyezzük azt a műhelyt, ahol magunk javíthatjuk és hitelesíthetjük működési területünk 140 ezer vízmérőjét. Befejeződött irányítástechnikánk teljes körű rekonstrukciója is, ami gyorsabbá és pontosabbá teszi a rendszerben bárhol bekövetkező hibák érzékelését és javítását. S végül egy nagy munka, tavaly kezdődött, idén  fejeződik be: számlázási szoftverünk cseréje. Azt várjuk, hogy az idén nyári premier után áttekinthetőbb számlákat kapnak a fogyasztók, akiknek folyószámláján az eddigi tíz nap helyett azonnal megjelennek a befizetések. 

- A 2011-es év a csapvíz népszerűsítésének jegyében telik. Jól tudom, hogy rekordkísérletre készül a Pannon-Víz?

- Ez egy országos akció, amihez eddig tizenegy város csatlakozott. A rekordkísérletre június 8-án, a vezetékes víz világnapján kerül sor, lényege, hogy több helyszínen, de egy időben annyi ember igyon csapvizet, mint még soha. A győrieket délután egy órára várjuk a Széchenyi térre fővédnökünkkel, Borkai Zsolt polgármesterrel. Műsor is lesz, a tervek szerint fellép Fekete Dávid, Tóth Gabi és SP.

 

 

 

 

A Pannon- Víz Zrt. közgyűlése elfogadta a Társaság mérlegét, rendelkezett a mérleg szerinti eredmény felhasználásáról és hozott személyi döntéseket is.  / Tóth Gyula cikke - Kisalföld  /

A Közgyűlést követő tájékoztatón Tőke László elnök-vezérigazgató elmondta: a 2010-es mérleg szerinti eredmény 243 millió forint pozitívum. Egy módosító javaslat szerint ebből 220 millió forintot osztalékként a részvényesek közt kifizetnek, amiből a fő tulajdonos önkormányzatnak 130-134 millió forint jut. A maradék 23 millió forintot az eredménytartalék növelésére fordítják. Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta, a Társaság 1995-ös megalakulása óta először fizet osztalékot. Győr Közgyűlése eddigi képviselőjét, Horváth Lászlót javasolta visszahívni a felügyelőbizottságból, helyébe Rózsavölgyi László Pál megválasztását javasolta, a közgyűlés ezt nagy többséggel elfogadta.  Az elnök-vezérigazgató elmondta még, hogy egy fejlesztés eredményeképp a fogyasztók júniustól új, érthető, átlátható számlát kapnak kézhez. Ezt egy általános óraleolvasás előzi meg.

 

 

Tőke László, A Pannon-Víz Zrt elnök-vezérigazgatója ismertette a gazdasági eredményeket.

 

A Felügyelő bizottság új tagja Rózsavölgyi László Pál Úr lett.

 

 

 

Pályázat